Dotarea tehnica a unei ferme de familie se poate face si cu 20.000 de euro

Pentru dealerii de masini si utilaje agricole, fermierii cu suprafete mici, de pana in 200 de hectare, reprezinta 30% dintre clienti, spune Mihai Ivascu, reprezentant APIMAR.
Asociatia grupeaza unii dintre cei mai importanti importatori din piata. “Dupa o statistica primita de la Ministerul Agriculturii, micii fermieri lucreaza 15% din suprafata agricola. Ceea ce-i face atractivi pentru dealerii de echipamente.”
Asociatia a conturat un necesar minim de dotare tehnica a unei ferme. “Teoretic, un fermier care ar pleca de la zero, ca un start-up, cu o ferma de 50 – 100 de hectare, ar avea nevoie de o investitie initiala de 170.000 de euro”, spune Mihai Ivascu. In banii acestia intra un tractor, o combina, o remorca, semanatori, plug etc. Cam tot ce-i trebuie omului pentru a-si lucra pamantul. Toate utilajele sunt noi, niciunul second-hand. Suma este insa mult prea mare pentru a fi realista.
In opinia lui Mihai Ivascu, ceea ce poate micsora sensibil suma este combina. Daca un fermier renunta la ea, pachetul tehnic coboara brusc pana la 70.000 de euro. “E un calcul pe care fiecare trebuie sa si-l faca. Un proiect de 70.000 de euro, cofinantat pe masura 312, ar face fermierul sa plateasca doar 20.000 de euro. Pentru ca masura 312 acopera 70% din suma cu bani nerambursabili. Iar un pachet tehnic cu utilaje noi la doar 20.000 de euro este deja atractiv.”
Pledoarie pentru un pachet de utilaje noi
Pachetul creionat de APIMAR se bazeaza numai pe utilaje noi, aduse din Europa. “Ca regula, membrii APIMAR nu vand echipamente second-hand, confirma Ivascu. Exceptia o fac echipamentele recuperate de la cei care nu isi onoreaza leasingul. Dar acele cazuri sunt foarte rare.”
De altfel, nici in Romania nu se poate vorbi de o piata a utilajelor la mana a doua. In general acestea sunt importate de firme care le aduc la cerere. Nu exista companii care sa aiba parcuri mari de utilaje agricole uzate, cum sunt in Europa. Iar piata utilajelor SH rulate in Romania este aproape inexistenta. Cumparatorii prefera utilajele importate.
Ce contine pachetul tehnic
Un proaspat fermier, cu o suprafata de cam 100 de hectare, va trebui sa-si cumpere in primul rand un tractor. De 65 spre 100 CP, acesta variaza intre 24.000 si 30.000 de euro pe piata. Apoi, un plug cu 3 sau 4 trupite costa cam 7.000. Un disc de 3,5 metri este si el vreo 4.000 de euro. Mai sunt necesare doua semanatori, una de paioase si una de prasitoare. Daca acea de paioase poate fi simpla, mecanica, de maximum 10.000 de euro, cea de prasitoare costa aproape dublu. O masina de erbicidat costa aproximativ 5.000 de euro.
Mai ramane de o remorca de cumparat, care ar costa pe undeva pe la 10.000 de euro, dar Mihai Ivascu crede ca remorca poate sa mai astepte, fermierul folosind una veche, mult mai ieftina.
“E un start-up elegant i-as spune, cu utilaje noi, europene. Desigur, se pot face pachete si mai mici, si mai ieftine. Are insa o singura hiba”, explica reprezentantul APIMAR. Trebuie cumparat direct de afara sau de la un dealer care are stocuri externe. Altfel, este supus platii TVA, iar 24% in plus nu il mai face interesant.
Majoritatea membrilor APIMAR lucreaza cu firme de leasing, banci si alte institutii de finantare. E si normal sa fie bine pregatiti in a finanta achizitiile clientilor lor.